News Flash:

De ce nu e bine sa pui sare in mujdeiul de usturoi

4 Septembrie 2018
4248 Vizualizari | 0 Comentarii

Mujdeiul de usturoi este un preparat de nelipsit la fripturi si la peste. Insa, ca sa iasa ci adevarat delicios, trebuie sa tii cont de cativa factori. In primul rand, cel mai bun usturoi este cel mic. Desi se curata putin mai greu, are mai multa savoare si va fi apreciat de intreaga familie. Fiecare gospodina are propria reteta pentru a prepara un mujdei, iar reteta de mai jos te invata ce sa eviti atunci cand prepari deliciosul preparat. In mod normal, multe persoane aleg sa puna si sare peste usturoi atunci cand il piseaza. Iata de ce nu este bine sa faci acest lucru, potrivit inginerului chimist, Stefan Manea.

„In usturoi exista doua substante, aliina si alinoza despartite de o membrana fina. Cand pisezi usturoiul in intentia de a face un mujdei, cunoscut pentru savoarea pe care o da mancarurilor de carne si legume, membrana de care vorbeam se sparge, cele doua substante interactioneaza si formeaza alicina. Ei bine, aceasta alicina este fenomenala!

Ea protejeaza de o sumedenie de boli, si recent s-a descoperit ca si de cancer, mai ales de cancerul de plamani, boala cu o evolutie rapida si fatala. Dar pentru ca alicina sa fie binefacatoare pentru corp, nu trebuie sa pui sare in mujdeiul de usturoi, pentru ca i se distrug pe loc si ireversibil enzimele si in loc sa ne fie de ajutor, substanta formata ataca un alt grup de enzime din organismul nostru!”, spune specialistul.

Iata cum prepari cel mai sanatos mujdei de usturoi? Ai nevoie de: 2 catei de usturoi, ¼ cana de apa, zeama de la ½ lamaie. Foloseste un blender sau un mojar pentru a pisa cateii de usturoi curatati de coaja in prealabil. Amesteca apoi usturoiul pisat cu apa si cu zeama de lamaie.

In legatura cu sosul de usturoi, Radu Anton Roman a scris urmatoarele lucruri despre preparatul iubit de foarte multi romani: „Sosurile de usturoi sunt raspandite in toata lumea (mousse d’ail!) asa ca s-au ratacit si pe la noi vreo doua-trei variante. Vi-l oferim pe cel mai simplu si mai saracacios (cel ce vi se da la restaurante, cu pipeta contra pretului unei vile la Vama Veche, pe plaja): usturoi, sare, apa.”.

Asadar, numai 3 ingrediente, simple, sunt suficiente pentru a face cel mai simplu mujdei. Iata si cum se prepara mujdeiul de catre stramosi, potrivit lui Radu Anton Roman
„La-ndemana e sa cureti o capatana de usturoi si sa-i bati cateii intr-o „chisarnita” de lemn. Potrivesti o lingurita de sare grunjoasa si, cand totul e o pasta lipicioasa, se adauga apa (putina, o canita, nu o jumatate de caldare, cum face nea Mitica de la „Dolarul si carnatul”). Merge la orice, carne, mamaliga, peste.”

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1482 (s) | 36 queries | Mysql time :0.020542 (s)